GERMANY Tiền quá nhiều, Các nhà Bank Đức phải đuổi bớt khách gửi tiền v́ lăi suất âm - VietBF
 
 
 
News Library Technology Giải Trí Portals Tin Sốt Home

HOME

NEWS 24h

ZONE 1

ZONE 2

Phim Bộ

Phim Lẻ

Ca Nhạc

Go Back   VietBF > Breaking News | Tin Nóng > Breaking News | Tin Sốt


Số bài trả lời (Reply's) : 0   -   Số người đă xem (Viewers) : 851
Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old  Germany Icon Tiền quá nhiều, Các nhà Bank Đức phải đuổi bớt khách gửi tiền v́ lăi suất âm
Click image for larger version

Name:	502CBAFA-8481-4DEE-8D26-CA9BB3315B83.jpeg
Views:	0
Size:	149.6 KB
ID:	1749092  
Ngày 1 tháng 3 năm 2021

Ngân hàng Commerzbank, một trong những ngân hàng cho vay lớn nhất của Đức, từ năm ngoái đă yêu cầu khách hàng trả lăi suất hàng năm 0,5% để giữ số tiền lớn.

Lăi suất âm ở châu Âu trong nhiều năm. Nhưng phải đến cơn đại dịch tiền tiết kiệm tràn ngập khiến các ngân hàng cuối cùng cũng thu phí người gửi tiền một khoản kha khá.

Các bank cho vay lớn nhất của Đức, Deutsche Bank AG và Commerzbank AG, đă yêu cầu khách hàng mới từ năm ngoái trả lăi suất hàng năm 0,5% để giữ số tiền lớn. Các ngân hàng cho biết họ không c̣n có thể chịu được mức lăi suất âm mà Ngân hàng Trung ương Châu Âu tính cho họ. Các ngân hàng càng có nhiều tiền gửi của khách hàng, th́ họ càng phải trả lắm cho ngân hàng trung ương.

Các ngân hàng thậm chí đang cung cấp các công cụ trực tuyến mới để giúp khách hàng gửi tiền ở nơi khác.


Các ngân hàng ở châu Âu đă chống lại việc chuyển lăi suất âm cho khách hàng khi ECB giới thiệu lăi suất này lần đầu tiên vào năm 2014, v́ lo ngại phản ứng dữ dội. Một số đă làm điều đó chỉ với những người gửi tiền dạng công ty, những người ít có khả năng phàn nàn với các chính trị gia địa phương. Các ngân hàng đă sử dụng các cách khác để chuyển chi phí của tỷ giá âm, chẳng hạn như tính phí cao hơn cho khách hàng.

Đại dịch đă thay đổi phương tŕnh. Tỷ lệ tiết kiệm tăng vọt với người tiêu dùng ở nhà. Và các chương tŕnh cứu trợ khổng lồ từ ECB đă khiến các ngân hàng ngập trong lượng tiền gửi dư thừa. Các ngân hàng cũng đă sử dụng sự thay đổi kinh tế của đại dịch để thực hiện các thay đổi hoạt động mà họ đă chống lại từ lâu.

Alex Bierhaus, giám đốc điều hành tại một công ty fintech ở Düsseldorf, đă nhận được một lá thư từ ngân hàng của ông, một đơn vị thuộc ngân hàng Commerzbank, vào năm ngoái cho biết họ sẽ bắt đầu tính lăi suất 0,5% đối với các khoản tiền gửi trên € 100.000, tương đương 121.000 USD.

Để tránh phải trả tiền, ông Bierhaus, người có số tiền tiết kiệm tăng vọt mà không cần đến nhà hàng và kỳ nghỉ, đă chuyển khoảng 60.000 euro sang một ngân hàng ở Ư và một ngân hàng ở Thụy Điển thông qua một nền tảng trực tuyến có tên Raisin, cho phép khách hàng mua sắm với mức giá tốt hơn tại các ngân hàng trên khắp châu Âu. .

Ông Bierhaus thậm chí không thể nhớ tên các ngân hàng mới của ḿnh gởi tiền nhưng cho biết ông cảm thấy thoải mái v́ châu Âu có bảo lănh trong nước cho tất cả các khoản tiền gửi lên tới 100.000 euro. Ông đang nhận được 0,8% lăi suất cho các khoản tiền gửi cố định một năm.

“Tôi sẽ không phiền khi không nhận được ǵ cho khoản tiền gửi của ḿnh, nhưng bị yêu cầu trả lăi suất th́ không chấp nhận nổi”, người đàn ông 34 tuổi nói và nói thêm rằng có kế hoạch dùng tiền để mua một ngôi nhà trước khi sinh đứa con thứ hai. Năm nay.

Người phát ngôn của Commerzbank cho biết: “Mục tiêu chính của chúng tôi không phải là thu một khoản tiền gửi như vậy, mà là tư vấn và phân bổ lại vốn cho các h́nh thức đầu tư khác.

Theo cổng thông tin so sánh giá Verivox, 237 ngân hàng ở Đức hiện đang tính lăi suất âm cho khách hàng tư nhân, tăng so với con số 57 trước khi đại dịch xảy ra vào tháng 3 năm ngoái. Các khoản phí dao động từ 0,4% đến 0,6% đối với các khoản tiền gửi bắt đầu từ € 25,000 đến € 100,000.
Raisin cho biết hoạt động kinh doanh ở Đức, thị trường lớn nhất của hăng, đă tăng mạnh khi nhiều ngân hàng bắt đầu tính phí tiền gửi. Số lượng khách hàng sử dụng các nền tảng của Raisin trên khắp châu Âu đă tăng hơn 40% lên 325.000 vào năm 2020. Khối lượng tiền gửi chuyển qua các nền tảng đă tăng 50% lên khoảng 30 tỷ euro.

Deutsche Bank, ngân hàng tính phí âm đối với những khách hàng mới nắm giữ hơn 100.000 €, đă mua cổ phần của một đối thủ cạnh tranh của Raisin có tên là Deposit Solutions. Khách hàng của Deutsche Bank sử dụng DS để chọn các dịch vụ gửi tiền tại năm ngân hàng khác nhau, bao gồm ở Ư, Áo và Pháp.


Người phát ngôn của Deutsche Bank cho biết: “Công việc của chúng tôi là chỉ cho khách hàng những cách để kiếm lợi nhuận từ khoản đầu tư của họ bất chấp lăi suất âm.

Lăi suất tiền gửi của ECB tính phí các ngân hàng, là -0,5%. Ngân hàng trung ương đă báo hiệu rằng khó có thể sớm thay đổi mức đó. Lợi suất trái phiếu chính phủ, để đo lường chi phí đi vay, là âm mặc dù đă tăng gần đây. Lợi suất trái phiếu kỳ hạn 10 năm của Đức là âm 0,3%. Trái phiếu tương tự của Hoa Kỳ có lăi suất 1,5%.


Các ngân hàng ở Đức đặc biệt bị ảnh hưởng bởi lăi suất âm v́ người Đức là những người tiết kiệm nhiều. Theo ECB, khoảng 30% tổng số tiền gửi hộ gia đ́nh ở khu vực đồng euro là ở Đức. Năm ngoái, tiền gửi tại nước này đă tăng 6% lên mức kỷ lục 2,55 ngh́n tỷ Euro do người dân trở nên cảnh giác với việc chi tiêu trong thời kỳ đại dịch hoặc đơn giản là không có nơi nào để chi tiêu, v́ các nhà hàng đóng cửa và hạn chế đi lại.

Ở Đan Mạch, nơi lăi suất đă được cắt giảm xuống dưới 0 hai năm trước khu vực đồng euro, các ngân hàng đă chuyển từ tính phí khách hàng giàu có sang khách hàng nhỏ trong năm qua. Ngân hàng trung ương Đan Mạch ước tính khoảng một phần tư số người gửi tiền của đất nước hiện đang bị ảnh hưởng.


Ngân hàng Nordea Abp gần đây đă hạ ngưỡng tiền gửi với khoản phí 0,75% cho các khoản 250.000 krone danish, tương đương 41.000 USD, (trước đó từ 750.000 krone danish) v́ đại dịch có thể sẽ kéo dài kỷ nguyên tỷ giá âm. Nordea vào tháng 1 bắt đầu cung cấp các khoản thế chấp 20 năm ở mức 0%.


English:
Banks in Germany Tell Customers to Take Deposits Elsewhere

March 1, 2021

Commerzbank, one of Germany’s biggest lenders, has told customers since last year to pay a 0.5% annual rate to keep large sums of money with it.

Interest rates have been negative in Europe for years. But it took the flood of savings unleashed in the pandemic for banks finally to charge depositors in earnest.

Germany’s biggest lenders, Deutsche Bank AG and Commerzbank AG , have told new customers since last year to pay a 0.5% annual rate to keep large sums of money with them. The banks say they can no longer absorb the negative interest rates the European Central Bank charges them. The more customer deposits banks have, the more they have to park with the central bank.

That is creating an unusual incentive, where banks that usually want deposits as an inexpensive form of financing, are essentially telling customers to go away. Banks are even providing new online tools to help customers take their deposits elsewhere.


Banks in Europe resisted passing negative rates on to customers when the ECB first introduced them in 2014, fearing backlash. Some did it only with corporate depositors, who were less likely to complain to local politicians. The banks resorted to other ways to pass on the costs of negative rates, charging higher fees, for instance.

The pandemic has changed the equation. Savings rates skyrocketed with consumers at home. And huge relief programs from the ECB have flooded banks with excess deposits. Banks also have used the economic dislocation of the pandemic to make operational changes they have long resisted.

Alex Bierhaus, a managing director at a fintech company in Düsseldorf, received a letter from his bank, a unit of Commerzbank, last year saying it was going to start charging a 0.5% interest on deposits above €100,000, equivalent to $121,000.

To avoid paying, Mr. Bierhaus, whose savings ballooned without trips to restaurants and vacations, shifted some €60,000 to a bank in Italy and one in Sweden through an online platform called Raisin, which allows customers to shop for better rates at banks across Europe.

Mr. Bierhaus can’t even remember the name of his new banks but said he felt comfortable given that Europe has domestic guarantees on all deposits up to €100,000. He is receiving 0.8% interest on the one-year fixed deposits, similar to a certificate of deposit.

“I wouldn’t mind receiving nothing for my deposit, but being asked to pay is just too much,” the 34-year-old said, adding that he plans to use the money to buy a house before the birth of his second child this year.

“Our primary objective is not to collect such a deposit, but to advise and reallocate funds to other forms of investment,” said a Commerzbank spokesman.

According to price-comparison portal Verivox, 237 banks in Germany currently charge negative interest rates to private customers, up from 57 before the pandemic hit in March of last year. Charges range between 0.4% and 0.6% for deposits beginning anywhere from €25,000 to €100,000.

Raisin said business in Germany, its largest market, has risen sharply as more banks have begun charging for deposits. The number of customers using its platforms across Europe rose more than 40% to 325,000 in 2020. The volume of deposits that moved through the platforms rose by 50% to about €30 billion.

Deutsche Bank, which charges a negative rate to new customers holding more than €100,000, bought a stake in a Raisin competitor called Deposit Solutions. Deutsche Bank clients use Deposit Solutions to pick deposit offerings currently at five different banks, including in Italy, Austria and France.


“Our job is to show clients ways to earn a return on their investments despite negative interest rates,” a Deutsche Bank spokeswoman said.

The ECB’s deposit rate, which it charges banks, is minus 0.5%. The central bank has signaled it is unlikely to change that level anytime soon. Government bond yields, against which borrowing costs are measured, are negative despite a recent uptick. German 10-year bunds yield minus 0.3%. Similar U.S. bonds yield 1.5%.


Banks in Germany are particularly hit by negative rates because Germans are big savers. About 30% of all household deposits in the eurozone are in Germany, according to the ECB. Last year, deposits in the country rose 6% to a record €2.55 trillion as people became wary of spending under the pandemic or simply had nowhere to spend, with restaurants closed and travel restricted.

In Denmark, where interest rates were cut to below zero two years before the eurozone, banks have gone from charging wealthier clients to smaller ones over the past year. The Danish central bank estimates about a quarter of the country’s depositors are currently being affected.


Nordea Bank Abp recently lowered the deposit threshold for a 0.75% charge to 250,000 danish krone, equivalent to $41,000, from 750,000 danish krone as the pandemic will likely prolong the era of negative rates.

The flip side for customers there, is that in some cases, while they pay to deposit money, they don’t have to pay anything to borrow. Nordea in January started offering 20-year mortgages at 0%.

Bài cùng thể loại : • Gibbs
  R7 Tuyệt Đỉnh Cao Thủ
  Gibbs's Avatar
  Release: 03-02-2021
  Reputation: 64536


  Profile:
  Join Date: Nov 2006
  Posts: 7,738
  Last Update: None Rating: None
  Attached Thumbnails
  Click image for larger version

Name:	502CBAFA-8481-4DEE-8D26-CA9BB3315B83.jpeg
Views:	0
Size:	149.6 KB
ID:	1749092  
  Gibbs_is_offline
  Thanks: 18,753
  Thanked 11,617 Times in 4,374 Posts
  Mentioned: 144 Post(s)
  Tagged: 0 Thread(s)
  Quoted: 379 Post(s)
  Rep Power: 25 Gibbs Reputation Uy Tín Level 8Gibbs Reputation Uy Tín Level 8
  Gibbs Reputation Uy Tín Level 8Gibbs Reputation Uy Tín Level 8Gibbs Reputation Uy Tín Level 8Gibbs Reputation Uy Tín Level 8Gibbs Reputation Uy Tín Level 8Gibbs Reputation Uy Tín Level 8Gibbs Reputation Uy Tín Level 8Gibbs Reputation Uy Tín Level 8Gibbs Reputation Uy Tín Level 8Gibbs Reputation Uy Tín Level 8Gibbs Reputation Uy Tín Level 8Gibbs Reputation Uy Tín Level 8Gibbs Reputation Uy Tín Level 8Gibbs Reputation Uy Tín Level 8Gibbs Reputation Uy Tín Level 8Gibbs Reputation Uy Tín Level 8Gibbs Reputation Uy Tín Level 8Gibbs Reputation Uy Tín Level 8
  Reply

  User Tag List

  Thread Tools

  Posting Rules
  You may not post new threads
  You may not post replies
  You may not post attachments
  You may not edit your posts

  BB code is On
  Smilies are On
  [IMG] code is On
  HTML code is On

  Facebook Comments


   
  iPad Tablet Menu

  HOME

  Breaking News

  Society News

  VietOversea

  World News

  Business News

  Other News

  History

  Car News

  Computer News

  Game News

  USA News

  Mobile News

  Music News

  Movies News

  Sport News

  ZONE 1

  ZONE 2

  Phim Bộ

  Phim Lẻ

  Ca Nhạc

  Thơ Ca

  Help Me

  Sport Live

  Stranger Stories

  Comedy Stories

  Cooking Chat

  Nice Pictures

  Fashion

  School

  Travelling

  Funny Videos

  NEWS 24h

  HOT 3 Days

  NEWS 3 Days

  HOT 7 Days

  NEWS 7 Days

  HOT 30 Days

  NEWS 30 Days

  Member News

  Tin Sôi Nổi Nhất 24h Qua

  Tin Sôi Nổi Nhất 3 Ngày Qua

  Tin Sôi Nổi Nhất 7 Ngày Qua

  Tin Sôi Nổi Nhất 14 Ngày Qua

  Tin Sôi Nổi Nhất 30 Ngày Qua
  Diễn Đàn Người Việt Hải Ngoại. Tự do ngôn luận, an toàn và uy tín. V́ một tương lai tươi đẹp cho các thế hệ Việt Nam hăy ghé thăm chúng tôi, hăy tâm sự với chúng tôi mỗi ngày, mỗi giờ và mỗi giây phút có thể. VietBF.Com Xin cám ơn các bạn, chúc tất cả các bạn vui vẻ và gặp nhiều may mắn.


  All times are GMT. The time now is 10:21.
  VietBF - Vietnamese Best Forum Copyright ©2006 - 2021
  User Alert System provided by Advanced User Tagging (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2021 DragonByte Technologies Ltd.
  Log Out Unregistered

  Page generated in 0.06694 seconds with 13 queries